Tvarová klasifikace pro detekci chybně segmentovaných kostí v CT datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o možnostech využití tvarové klasifikace pro detekci chybně segmentovaných (přerušených) kostí v datech výpočetní tomografie (CT). Je provedena rešerše publikovaných metod a algoritmů zabývajících se segmentací kostních struktur v CT datech. Následně je implementována segmentace kortikálních částí kostí metodou prostého prahování s globálním prahem. Práh je určen optimalizovaným proložením histogramu vybraným typem pravděpodobnostního rozdělení. Dále jsou popsány deskriptory, kterými lze kvantitativně popisovat tvary objektů v obrazu. Následně je implementována extrakce kontur a je aplikován vyhovující tvarový deskriptor - kumulativní úhlová funkce. Finálně jsou pomocí spojité vlnkové transformace detekovány body, které mohou potenciálně indikovat chybně segmentované kosti. Zmíněná technika je testována na reálných CT datech.
The thesis discusses the possibilities of using contour shape classification for detection of mis-segmented bones in computed tomography (CT) data. In the first part there are presented published methods and algorithms which deal with the segmentation of bone structures in CT data. Then segmentation of cortical bones is implemented by a simple thresholding with global threshold. The threshold is determined by the optimized fitting of a selected type probability distribution to the histogram. Subsequently, the thesis describes some important shape descriptors that can quantitatively describe the shapes of objects in the image. Further, the contour extraction is implemented and a suitable shape descriptor, cumulative angular function, is applied. Finally, the points which can potentially indicate mis-segmented bones are detected by using continuous wavelet transform. The proposed technique is tested on the real CT data.
Description
Citation
JANOVIČ, T. Tvarová klasifikace pro detekci chybně segmentovaných kostí v CT datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kovár položil otázku: Jaká je časová náročnost navržené metody? Mgr. Hofr položil otázku: Co je trabekulární část kosti? Ing. Janoušek položil otázku: K čemu slouží spojení či doplnění kostí? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. 100 b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO