Metody pro zpracování termovizních snímků s detekcí stanovené oblasti obličeje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá bezdotykovým měřením teploty tváří osob. V literární rešerši je popis principu měření infračerveného záření a konstrukce termokamery. V práci je navržen algoritmus pro automatické zpracování a detekci oblastí zájmu v termosnímcích. Teoretický popis těchto metod je v práci také uveden. Cílem je navrhnout a realizovat program pro automatické vyhodnocování změny teplot v tvářích osob v sekvenci termosnímků, které byly sejmuty s krátkým časovým odstupem. Součástí práce je podrobně popsána implementace tohoto algoritmu v programovém prostředí MALTAB a popis uživatelského rozhraní. Program byl ověřen na experimentálních datech. Ukázky získaných výsledků a možné omezení programu jsou v práci diskutovány.
This paper deals with non-contact measurement of temperature in human faces. Principle of measurement of infrared radiation and construction of the thermal imager is described in a literature search. The main part of the paper is design of an algorithm for automatic processing and the detection of regions of interest in thermal images. The theoretical description of used methods is also included in this paper. The aim is to design and implement a program for automatic evaluation of temperature changes in a human face in a sequence of thermal images that were taken with short time delay. As a part of thesis is description of implementation of designed algorithm in programming enviroment MATLAB and the description of the user interface. The program was tested on the experimental data samples. Obtained results and possible limitations are also discused in this paper.
Description
Citation
KOLÁŘOVÁ, D. Metody pro zpracování termovizních snímků s detekcí stanovené oblasti obličeje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (člen) Mgr. Helena Durnová, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Jan položil otázky: Jaké parametry a na základně čeho jste je volila pro program Elastix. Jaké barevné prostoy jste používala. Co reprezentuje shluk ve výsledku z K means clusteringu. Identifikace shluků. Jak se detekuje svislá osy hlavy? Mgr. Durnová přispěl do diskuze otázkou: Jak se projeví naklonění hlavy? Ing. Janoušek položil otázku: Jaká je teplotní rozlišovací schopnost po komprimaci JPEG. Prof. Tkacz položil otázku: Jaké výhody má interpolace pomocí B-spline? Mgr. Hofr položil otázku: Lze sledovat tímto způsobem stydlivost lidí? Jaké je cílové využití? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. 97b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO