Řízení myoelektrické protézy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce shrnuje poznatky o řízení myoelektrických protéz. Úvodní části práce se věnují problematice anatomie svalů a svalové kontrakce. Pokud jsou běžné funkce pohybu ruky omezeny, je třeba tento nedostatek kompenzovat pomocí protetických končetin. Mezi technicky nejnáročnější patří robotické protézy. V této práci je myoelektrická protéza nahrazena robotickou rukou, která je řízena pomocí elektromyografických signálů. Signály jsou snímány pomocí akviziční jednotky Biopac, dále zpracovány v prostředí LabVIEW a výkonný systém je řízen platformou Arduino.
The Master´s thesis summarizes the knowledge about controlling of myoelectric prostheses. The Introduction part of this work provides an overview of the anatomy of muscles and their contraction. In case of restricted function of hand, it is necessary to compensate this deficiency by using prosthetic limbs. Among one of the most technically difficult is robotic prosthesis. In this semestral work is myoelectric prosthesis replaced by a robotic arm. Arm is controlled by the electromyographic signals. The signals are recorded by Biopac acquision unit, then processed in LabVIEW and robotic system is controlled by the Arduino platform.
Description
Citation
TOMANOVÁ, M. Řízení myoelektrické protézy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Drbohlavová, Ph.D. (člen) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Provazník požádal o zodpovězení obou otázek oponenta. Prof. Provazník položil otázku co je mediánový a IIR filtr a proč studentka zvolila mediánový filtr. Prof. Holčík upřesnil otázku k mediánovému filtru. Dále položil otázku co je to filtr s dopřednými koneficienty. Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO