Obrazová analýza mitotických chromosomů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Změny v počtu a ve struktuře chromozomů jsou příčinou řady vážných onemocnění. K odhalení chromozomálních změn slouží cytogenetická vyšetření, která nejčastěji vedou k sestavení karyotypu. Pro účely cytogenetických analýz se chromozomy vizualizují pomocí vhodných metod a nejčastěji se následně sestavují do karyotypu. Protože ruční stanovení karyotypu je časově i finančně náročné, vyvíjí se přístupy k automatickému karyotypování pomocí počítačového softwaru. Automatické karyotypovací systémy klasifikují chromozomy do tříd na základě identifikačních znaků, specifických pro každý chromozom. Automatickou klasifikaci však nejvíce limituje přítomnost překrývající se a silně ohnutých chromozomů, přítomných v téměř každé mitóze. Přesnost a spolehlivost karyotypovacích systémů stále závisí na zásahu uživatele. Cílem vývoje nových přístupů k automatickému karyotypování je tedy zejména překonání výše zmíněných problémů a dále vývoj takových klasifikačních metod, které umožňí klasifikaci chromozomů do párů bez lidské kontroly.
Changes in chromosome number and structure may cause serious diseases. Cytogenetic tests leadin to set of karyotype are done for detecting these abnormalities. Chromosomes are visualised with proper methods and karyotype is made up most often. Manual karyotyping is time-consuming and expensive task. Because of this, researchers have been developing automated karyotyping systems. Karyotyping systems classify chromosomes into classes based on their characteristic features. Overlapping and bent chromosomes are limitations for automatic classification since they ocur at almost every mitosis. Accuracy and reliability of karyotyping systems still depend on the human intervention. Overcoming of these problems and development of fully automated system is the aim of modern approaches.
Description
Citation
HÁVOVÁ, M. Obrazová analýza mitotických chromosomů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) prof.Ing. Marek Penhaker, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jiřík položil otázku: Využité funkce z Matlabovské knihovny při analýze? Jak probíhala statistická analýza? Prof. Jan přispěl do diskuze otázkou, jaké morfologické operace v práci studentka použivá? Co je to eroze? MUDr. Závodná položila otázku: Proč je zpracováváno jen 20 chromozomů? Ing. Penhaker položil otázku: Jakým způsobem studentka prováděla normalizaci délky chromozomů? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta. 80b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO