Štěrbinová anténa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou štěrbinových antén na bázi technologie vlnovodu s mezerou, který umožňuje pracovat ve vysokých kmitočtech. Obsahuje teoretické poznatky o anténách a vlnovodech, které jsou dále využity při návrhu. Praktická část práce je soustředěna na konkrétní návrh vlnovodu s mezerou pro kmitočet 10 a 24 GHz, počínaje výpočtem rozměrů, modelováním a jeho optimalizací na požadované vlastnosti. Vlnovod s mezerou je základem pro návrh štěrbinové antény. Výsledná anténa je navržena na kmitočet 10 GHz, a to jak pro lineární polarizaci, tak pro pravotočivou kruhovou polarizaci. U antény s kruhovou polarizací byla dosažena šířka pásma cca 1,41 GHz, přičemž v tomto pásmu se zisk antény pohybuje kolem hodnoty 7,6 dB.
This thesis discusses Slot antennas that are based in gap waveguide technology, which allows them to work with high frequency signals. It contains theoretical findings about antennas and waveguides, which are later used in the design. The practical section of this thesis concentrates on designing a specific gap waveguide for 10 and 24 GHz frequencies, starting with modeling and parameter optimalization. This gap waveguide is then used as a base for slot antenna design. The final antenna is designed for frequency of 10 GHz, for both linear and right-handed circular polarizations. With right-handed circular polarization, the achieved band was approximately 1.41 GHz, while the gain was 7,6 dB.
Description
Citation
DVOŘÁK, P. Štěrbinová anténa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Pítra, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student prezentuje výsledky své diplomové práce a odpovídá na otázky oponenta a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO