Optimalizace výroby součásti "šnekový hřídel"

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem diplomové práce je optimalizace výroby šnekových hřídelí ve specifických podmínkách konkrétní společnosti, kdy optimalizace je na žádost firmy řešena v oblastech, které vymezuje obsah této závěrečné práce. V první části je proveden rozbor součásti včetně její technologičnosti. Dále je provedena analýza původní technologie výroby s ohledem na racionalizaci, která následuje v dalším bodě a navrhuje novou podobu výrobního procesu. V další části jsou sestaveny dispoziční varianty pracovišť, které vychází z již nově navržené technologie výroby. Závěr práce je věnován kontrolnímu přípravku, jenž by měl sloužit na pracovištích kontroly i v samotné výrobě při měření součástí typu šnekových hřídelí. V diskuzní části je pak navrhnuto další možné pokračování optimalizace ve výrobním procesu těchto klíčových komponent, které tvoří sestavu ovládací převodovky ventilů či kulových kohoutů.
The subject of this diploma thesis is the optimization of the production wormshaft under specific conditions in a particular company. The optimization was requested by firm as a solution in the areas which are defined by content of this thesis. In first part, the technology of the product manufacture is evaluated. Next analysis of the original production technology is performed the regarding rationalization explained later, proposing a new form of manufacturing process. In the following parts layout variants of workplaces are assembled. These variants are based on the newly designed technology. The final part presents a control jig, which will be used in quality assurance and manufacturing workplaces and allows to measure various type of wormshaft parts. In the discussion section there is a proposal of another possible solution for manufacturing optimization these key components that make up assembly control gearbox of valves and ball valves.
Description
Citation
ČERNÝ, M. Optimalizace výroby součásti "šnekový hřídel" [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Valášek (člen) Ing. Karel Neužil (člen) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen)
Date of acceptance
2014-06-20
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Specifikace obsahové náplně časů tp, tK, tAS. 2) Podle jakých empirických vztahů byly vypočítány strojní časy? 3) Který prvek zabezpečuje v oceli korozivzdornost? 4) Co je austenit? 5) Jaké šneky znáte a jaké jsou převodové poměry? 6) Jak to bylo unášené při soustružení? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO