Autonomní poruchový záznamník navržený pro distribuční trafostanice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá realizací poruchového záznamníku navrženého pro distribuční trafostanice. V teoretické části je zpracována rešerše týkající se provozu distribučních trafostanica analytických metod, na základě kterých lze detekovat poruchu v elektrické síti. V praktické části je proveden návrh a realizace záznamníku v prostředí LabVIEW a s použitím měřící platformy CompactDAQ. Účelem poruchového záznamníku je monitorování a zaznamenávání průběhů napětí a proudů na sekundární straně trafostanice během poruchy v síti vysokého napětí. Princip detekce poruchy je primárně založený na monitorování úrovně zpětné složky napětí. Poruchový záznamník byl postupně optimalizován a jeho finální verze je v práci prezentována. Závěr práce se věnuje ověření funkčnosti navrženého systému na simulované poruše v modelu sítě vysokého napětí.
This master’s thesis deals with realization of fault recorder designed for a distribution transformer station. In theoretical part is created research about operation of distribution transformer stations and about analytic methods, which gives bases for fault detection in power network. The practical part consists of design and realization of fault recorder in LabVIEW interface using CompactDAQ measurement platform. Purpose of this recorder is monitoring and recording of voltage and current waveforms on secondary side of transformer station during the fault in high voltage network. Principle of fault detection is primarily based on level monitoring of voltage negative symmetrical component. Fault recorder has been successively optimized and the final version is presented in this thesis. At the end functionality of designed system is evaluated on simulated fault in a model of high voltage network.
Description
Citation
GABORČÍK, M. Autonomní poruchový záznamník navržený pro distribuční trafostanice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-09
Defence
Student odprezentoval výsledky své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta doktorem Topolánkem student zodpověděl otázky z oponentního posudku. V následné rozpravě student reagoval na dotaz doc. Tomana ohledně průběhu zaznamenaných veličin.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO