Slinuté karbidy pro obrábění korozivzdorných ocelí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou korozivzdorných ocelí a jejich obráběním, sli-nutými karbidy a to jak povlakovanými, tak nepovlakovanými. První kapitola je věnována podrobnému rozdělení korozivzdorných ocelí, jejím vlastnostem a užitím v praxi. Dále jsou charakterizovány slinuté karbidy (SK) jako celek. Od jejich druhů, výroby, značení přes fyzikálně mechanické vlastnosti až po jejich povrchovou úpravu, tedy povlaky. Poslední kapitola práce je zaměřena na SK pro obrábění korozivzdorných ocelí. Vybrány jsou řezné nástroje od firem WNT, Pramet Tools a Sandvik Coromant. Provádí se porovnání doporučených řezných podmínek v aplikační oblasti korozivzdorných ocelí. Dále je prove-den praktický test s vyměnitelnou břitovou destičkou HCN 2125 od WNT.
The bachelor thesis deals with stainless steels and their machining, cemented carbides, both coated and uncoated. The first chapter is devoted to a detailed distribution of stainless steel, its properties and their use in practice. Next cemented carbide are characterized as a whole. From the species, production marking via physical and mechanical properties to the coating. The last chapter is focused on cemented carbides for machining stainless steels. Tools from companies WNT, Pramet Tools and Sandvik Coromant are selected. The com-parison of recommended cutting conditions in the area of application of stainless steels. It is made practical test with indexable cutting insert HCN 2125 by WNT.
Description
Citation
KAKÁČ, M. Slinuté karbidy pro obrábění korozivzdorných ocelí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (místopředseda) Ing. Václav Peterka, MBA (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) doc. Ing. Marek Sadílek, Ph.D. (člen) Ing. Milan Janský (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Co znamená, že austenitické oceli jsou paramagnetické? 2) Jak bylo měřeno a sledováno opotřebení hřbetu VB a VBD při praktických testech. 3) Kolik kroužků bylo celkem obráběno? 4) Výrobci nástrojových materiálů. 5) Jaký vývoj pracovních podmínek lze předpokládat pro operaci frézování? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO