Reluktanční stroj s permanentními magnety na rotoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na reluktanční motor, zvláště pak na konstrukci rotoru. Je zde uveden vývoj konstrukce rotorů pro reluktanční motory, dále princip reluktančního stroje a jeho základní matematický popis a způsob zlepšování parametrů stroje vložením permanentních magnetů do rotoru. Práce nabízí i přehled některých dostupných patentů od roku 2000 po současnost. Dále se zabývá návrhem rotoru s permanentními magnety pro stator asynchronního motoru.
This master’s thesis is focuses on the reluctance motor, especially on the design of the rotor. It shows the development of the construction of rotors of reluctance motors. Furthermore, it shows the principle of reluctance machine and its basic mathematical description and the principle of improving the machine parameters by inserting permanent magnets into the rotor. It offers an overview of patents available from 2000 to present. Also it deals with the design of the rotor with permanent magnets for stator of induction motor.
Description
Citation
KUBÍN, T. Reluktanční stroj s permanentními magnety na rotoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma "Reluktanční stroj s permanentními magnety na rotoru". V prezentaci shrnul obsah práce. Popsal konstrukci a princip reluktačního motoru. Vysvětlil matematický popis tohoto typu stroje. Popsal návrh rotoru reluktačního motoru pomocí metody konečných prvků. Prezentoval výsledky simulací elektromagnetického pole. Student ukázal výsledky měření na asynchronním motoru a porovnal jej s reluktačním strojem. Student odpověděl na otázky oponenta. Student odpověděl na všechny otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO