Zařízení pro indukční ohřev s výkonem 2,5kW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem zařízení pro indukční ohřev malých železných součástí. Zařízení má být primárně určeno pro podkovářskou praxi nebo umělecké kovářství. S ohledem na využití v praxi je referenčním ohřívaným tělesem podkova. Základem zařízení je výkonový měnič s připojeným sériovým rezonančním obvodem jako zátěží. Obsahem práce je pak návrh a vývoj elektrických i mechanických částí celého zařízení, to znamená řídicích obvodů, rezonančního obvodu, schránky na ohřívané těleso, atd. Výstupem práce je realizace zařízení, jeho oživení, optimalizace a zkouška chodu. Při zkoušce se podařilo podkovu rozehřát téměř na požadovanou teplotu.
This thesis deals with designing of an induction heating of small iron parts. This device should be primarily designed for a farrier practice or an artistic blacksmithing. Considering the practice, the referential heated iron part will be a horseshoe. The basis of this device is a power inverter with serial resonant circuit connected to inverter as a load. This thesis contains designing and development of electrical and mechanical parts of whole device. It means control circuits, resonant circuit, box for heated part, etc. At the end of this thesis is realization of the device, electrifying, optimization and testing. During the test the horseshoe was heated close to demanded temperature.
Description
Citation
KRIST, P. Zařízení pro indukční ohřev s výkonem 2,5kW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Zařízení pro indukční ohřev s výkonem 2,5kW. Prezentace je srozumitelná a diplomant dovede svoji práci představit. Odpověděl uspokojivě na otázky oponenta i v diskuzi. Dále byla provedena praktická ukázka realizovaného zařízení. Komise jej hodnotí výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO