Návrh obrábění trubkovnice a trubkových přepážek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá tvorbou 3D modelu tepelného výměníku a návrhem výroby jeho hlavních částí, jako jsou trubkovnice a trubkové přepážky. Práce dále obsahuje obecnou rešerši z oblasti konstrukčních řešení tepelných výměníků, ale také obecně rozebírá základy třískového obrábění a to vrtání a soustružení. K tvorbě 3D modelu bylo využito parametrického programu Autodesk Inventor 2010. Po navržení výroby trubkovnice a trubkových přepážek byl sepsán technologický postup. Následně byl zpracován NC program pro základní vrtací operace pomocí CAM programu PowerMill a dílenského programování Heidenhain iTNC 530. Výsledné hodnoty byly porovnány. V CAM programu PowerMill byla navíc navržena kompletní výroba trubkovnice na tříosé frézce.
Working with the creation of a 3D model of the heat exchanger and design of production of its main components, such as tube sheet and buffers. The work also contains a general search of the area of heat exchanger design solutions, but also generally discusses fundamentals of metal cutting namely drilling and turning. To create 3D model was used parametric Autodesk Inventor 2010. After designing the production tube sheet and buffers was written technological process. Subsequently was processed NC program for basic drilling operations using PowerMill CAM program and workshop programming Heidenhain TNC 530. The resulting values were compared. In CAM program PowerMill was designed to the complete production tube sheet on a three-axis milling machine.
Description
Citation
PODUŠKA, L. Návrh obrábění trubkovnice a trubkových přepážek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Peňáz, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Proč jste zvolil program Autodesk Inventor? 2) Na základě čeho jste zvolil použité nástroje? 3) Vrtání otvoru o průměru 33,7 mm. 4) Co je to čas vrtací operace? 5) Výhody jednotlivých typů výměníků tepla. 6) Jak by jste charakterizoval dílenské programování? 7) Co je postprocesor? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO