Výkonový měnič pro svařování elektrickým obloukem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá obvodovým návrhem, konstrukčním řešením a realizací svářečky pro svařování stejnosměrným elektrickým obloukem. Koncepce svářečky je založena na využití dvou jednočinných propustných měničů pracujících v protitaktu. Měniče pracují na kmitočtu 60 kHz. Výstupní proud lze regulovat v rozsahu 0 až 140 A. Po přepnutí funkce může svářečka pracovat jako nabíječka akumulátorů. Nabíjecí proud lze regulovat v rozsahu 0 až 70 A. Zařízení je napájeno z jednofázové sítě 230 V.
This thesis deals with the peripheral design, construction design and implementation welder DC arc. The concept of welder is based on the use of two single action forward converter working-pull. Converters operate at a frequency of 60 kHz. Output current can be adjusted in the range from 0 to 140 A. After switching function the welder can operate as a battery charger. Charging current can be adjusted in the range of 0-70 A. The device is powered from a single phase supply 230 V.
Description
Citation
JAŠA, J. Výkonový měnič pro svařování elektrickým obloukem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Výkonový měnič pro svařování elektrickým obloukem. Prezentace studenta je velmi přehledná a srozumitelná. Velmi pěkná je praktická ukázka hotového měniče. Všechny otázky oponenta i v následné diskuzi byly zodpovězeny. Komise hodnotí práci jako výbornou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO