Návrh technologie výroby autokoberce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je návrh výrobní technologie autokoberce z termoplastického elastomeru. Autokoberec bude vyráběn technologií vstřikováním do formy s horkou vtokovou soustavou v sérii 42 000 kusů za rok. Nejdříve je proveden rozbor současné technologie výroby, zakončen shrnutím důvodů ke změně výrobní technologie. Dále následuje obecná literární studie týkající se plastů a technologie vstřikování plastů. V praktické části je zvolen vhodný materiál, dle vypočtených technologických parametrů je zvolen vstřikovací stroj a také je proveden ideový návrh vstřikovací formy pro výrobu autokoberce. Poslední částí práce je technicko ekonomické zhodnocení porovnávající současnou technologii výroby s nově navrženou technologií.
The main goal of this bachelor thesis is design of a manufacturing technology for car carpet made from a thermoplastic elastomer. Car carpet will be produced by injection molding with a hot runner system in a series of 42 000 units per year. At first there is an analysis of the current technologies, enclosed with a summary of reasons for the changes in manufacturing technology. Then following is a general review of the literature relating to plastic materials and injection molding technology. In the practical part a suitable material is chosen, injection molding machine is chosen according to calculated technological parameters and a conceptual design of an injection mold for car carpet is executed. The last part is a technical and economical evaluation comparing the current production technology with the newly proposed technology.
Description
Citation
KAVAN, D. Návrh technologie výroby autokoberce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) prof. Ing. Radko Samek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací a odpověděl na otázky oponenta. Komise kladla tyto otázky: 1. Jaká je vstřikovací teplota plastu uváděného v práci? 2. Jak se stavovila do vstřikování? 3. Jak byl stanoven počet kusů za směnu? 4. Jak by se vyráběl autokoberec s textilní úpravou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO