SAKO Brno - vyvedení tepelného výkonu do CZT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh řešení vývodu tepelného výkonu brněnské spalovny SAKO, a.s. do horkovodu zásobování města teplem. V první řadě je popsána problematika skládkování odpadů společnosti a jejich důsledky na životní prostředí. Dále jsou nastíněny alternativní možnosti využití těchto odpadů, a to především spalování ve spalovnách. V práci je popsána historie vůbec první spalovny v ČR, její následná modernizace pro ekonomičtější i ekologičtější využití odpadů a modernizace čištění spalin. Na tuto část navazuje současný stav spalovny s popisem a parametry jednotlivých technologií. Přínos práce je poté v návrhu úprav zařízení a zapojení pro využití páry na ohřev topné vody a zásobování města Brna teplem v horkovodu. Jedná se především o tepelný výpočet parních ohříváků vody na konci expanze páry a s tím související úpravy lopatkování turbíny. V závěru práce je nastíněn základní ekonomický výpočet a porovnání zisků a investic spojených s touto realizací oproti stavu, který je nyní již projektován. Jedná se o výpočet efektivnosti investice a její návratnosti vlivem nárůstu zisků za prodej el. energie. Tato práce tak slouží pouze jako určitý podklad pro budoucí technické realizace, který nám má nastínit vhodnost této úpravy.
The purpose of this thesis is to design a solution thermal power outlet of incinerator in hot water for the supply this town of heat. First and foremost are described problems landfill society and their implications on the environment. Next some alternatives of the waste and the burning in incinerators are described too. The thesis describes the history of the first incineration plant in the Czech Republic and its subsequent upgrading of the economical and environmentally friendly waste recovery and modernization of flue gas cleaning. Contribution of the work is then proposed as amendments to equipment and wiring for use of steam for the conversion heat output into hot water. This is essentially a calculation of steam water heaters at the end of the expansion of the steam and the related adjustments to the turbine blading. At the conclusion outlines the basic economic calculation and comparison of profits and investment associated with this implementation compared to implementation, which is now projected. It is a calculation of investment efficiency and its possible repayment due to higher profits from the sale of energy. This work serves only as a basis work for future technical realization and it outlines the appropriateness of this alteration.
Description
Citation
MAZÁK, T. SAKO Brno - vyvedení tepelného výkonu do CZT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc. (místopředseda) Ing. Stanislav Kubiš, CSc. (člen) Ing. Radovan Kundera (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Pavel Čáslava (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO