Stroje používané při volném kování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Při výrobě součásti volným kováním se používají buchary a hydraulické lisy. Práce obsahuje jejich rozdělení, stručný popis, výhody a nevýhody a u konkrétních typů bucharů a lisů i jejich využití v praxi. Buchary jsou vhodné z hlediska jednoduché konstrukce, velkého výběru z několika typů a snadné údržby. Nevýhodou jsou velké otřesy a nebezpečí úrazu. Lze principielně volit mezi pružinovými, pneumatickými, hydraulickými a parozvdušnými, ať už v provedení bez nebo s urychlením. Hydraulické lisy se dělí na hornotlaké (dvou a čtyřsloupové) a dolůtažné (dvou a čtyřsloupové). Výhody spočívají v jednoduchosti ovládání a možnosti řízení stroje přes počítač. Nevýhodou je složitější konstrukce a s tím spojená náročnější údržba.
For production of components, which are made by open die forging, are used forging hammers and hydraulic presses. The project contains a dividing of machines, short description, advantages and disadvantages and using of concrete types of forging hammers and hydraulic presses in practice. Advantages of forging hammers are simple construction, high range of choice from many types and simple maintenance. Disadvantages are big shakes and danger of accident. Forging hammers can be chosen from spring, pneumatic, hydraulic and steam air types with or without acceleration. Hydraulic presses are divided into push -down presses (two and four - column presses) and pull - down presses (two and four - column presses). Advantages consist in simple operating and controlling via computer. Disadvantages are complicated construction and difficult maintenance.
Description
Citation
NOVÁK, L. Stroje používané při volném kování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student prezentoval komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovy položeny následující otázky: 1. Jak jinak lze pojmenovat kompresorové buchary? 2. Jaký typ bucharu zahrnuje vertikální koncepci? 3. Jaké jsou výhody a nevýhody protiběžného bucharu? 4. Jak hluboký je třeba udělat základ u hornotlakých lisů? 5. Jak si vysvětlujete excentricitu kovací síly u hydraulických lisů a co znamená pojem excentricita? 6. Je vhodný kompresorový buchar pro zápustkové kování? 7. Jak se nazývá způsob eliminace otřesů u bucharů se zavěšeným blokem? 8. Jaký buchar byste doporučil z hlediska otřesů pro použití v budovách? 9. Platí i obecně v práci uvedené označování lisů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO