Laserové mikroobrábění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá lasery, jejich obecnou teorií a použitím. Dále teoretická část popisuje laserové mikroobrábění a gravírování. Experimentální část práce se zabývá několika pokusy provedenými pomocí výkonového vláknového laseru, který není primárně určen pro oblast mikroobrábění. Experimenty byly vyhodnocovány hlavně pomocí několika typů mikroskopů, kde se hodnotilo množství odebraného materiálu. U jednotlivých experimentů došlo k odstranění materiálu podle použitých pracovních parametrů laseru a významnou roli hraje i obráběný materiál. Z experimentů plyne, že pro oblast laserového mikroobrábění a gravírování jsou vhodnější kratší pulsy (v experimentu byla minimální délka pulsu 1 ms), s čímž souvisí i způsob odstranění materiálu. Použitý výkonový laser je možné použít i pro mikroobrábění v určitých oblastech výroby.
This thesis deals with lasers, their general theory and application. Then a theoretical part describes laser micromachining and engraving. Experimental part of thesis deals with several experiments performed by powered fibre laser which is not primarily intended for the field of micromachining. Experiments were mainly evaluated by several types of microscopes where the amount of removed material was appraised. By particular experiments removed material was in accordance with used working parameters of laser and a significant role plays machining material. It emerges from the experiments that for the field of laser micromachining and engraving shorter pulses are more suitable (minimal pulse duration was 1 ms in experiment) and it is connected even with a way of removing material. Applied powered laser can be used for micromachining in specific fields of production.
Description
Citation
LÁZNIČKA, P. Laserové mikroobrábění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Diplomant seznámil zkušební komisi s průběhem a výsledky své diplomové práce. Zodpověděl připomínky a dotazy recenzenta. Dotazy komise: 1. Jaké je praktické využití procesu? 2. Proč má korozivdorná a konstrukční ocel jinou hloubku drážky? 3. Jaké jsou podmínky svařování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO