Deformační a napěťová analýza zubu s aplikovanou fazetou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na deformačně napěťovou analýzou horního středního řezáku s aplikovanou fasetou a jejich varianty s aproximálními výplněmi a endodotickým ošetřením. Na začátku práce jsou popsány základní materiály a rozdělení typů faset. V další části je popsána tvorba geometrického modelu zdravého zubu, faset a výplní. Model geometrie faset byl proveden v několika variantách s uvažováním rozdílné tlouštky, rozsahu faset a použitého materiálu. Na tyto geometrické modely byla vytvořena konečnoprvková síť. Výpočtový model byl vyřešen pomocí metody konečných prvků v programu ANSYS 14.0 v grafickém prostředí Workbench . Z analýzy výsledků vyplývá, že u faset umístěných částečně v dentinu s aproximálnímí výplněmi nebo i bez nich je vhodnějším materiálem kompozit. Keramický materiál je lepší zvolit v případě endodontického ošetření. Na fasety umístěné ve sklovině nemá výběr materiálu zásadnější vliv, jen v případě aproximálních výplní je vhodné použít keramický materiál.
This thesis focuses on stress-strain analysis of the upper central incisor with applied veneer and its variations with proximal fillings and endodontic treatment. The basic materials and veneer types are introduced at the beginning. Next chapter describes the creation of geometric models of a healthy tooth, veneers and fillings. The veneer geometry model has been done in several variants, taking different thickness values, veneer ranges and used materials into account. A finite element mesh was applied to the models. The computation model was solved using the finite element method using the ANSYS 14.0 software in the Workbench graphics environment. The results of the analysis show that the composite material is more suitable for veneers placed partially in the dentin - either with proximal fillings or without them. The ceramic material is a better option for endodontic treatment. Veneers located in the enamel are not significantly affected by the choice of material and the ceramic material is more appropriate only when proximal fillings are applied.
Description
Citation
VALENTA, J. Deformační a napěťová analýza zubu s aplikovanou fazetou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) Ing. Milan Roučka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen) prof. Ing. Eduard Malenovský, DrSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) Ing. David Zalaba (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) Ing. Martin Zbožínek (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student v prezentaci představil odborné komisi svou diplomovou práci. Po presentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a student odpovídal na jejich dotazy. Komise celé jeho vystoupení hodnotila jako dobré.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO