Optimalizace a analýza závislostí komunikačních služeb na zpoždění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na zajištění kvality služeb (QoS) v bezdrátových sítích pro standardy IEEE 802.11 a/b/g/n. První část práce je zaměřena na teoretické pozadí této problematiky. Jsou zde popsány způsoby přenosu dat počítačovou sítí a jednotlivé parametry přenosu, především na parametry nutné pro zajištění kvality služeb (QoS). Dále jsou zde popsány jednotlivé standardy pro přenos dat bezdrátovou sítí a nakonec pak protokoly zajišťující přenos dat v reálném čase. Druhá část práce se pak věnuje simulačnímu prostředí OPNET modeler a simulacím vytvořených v tomto prostředí. Simulace jsou zaměřeny na přenos dat v reálném čase a porovnávají jednotlivé standardy z hlediska zpoždění a jeho kolísání.
This master’s thesis is focused on ensuring of Quality of Service (QoS) in wireless network for standards IEEE 802.11 a/b/g/n. First part of this thesis is focused on the theory of this issue. It covers methods of data transfer in computer networks and individual transfer parameters especially on parameters needed to ensure quality of service. It also describes standards for wireless data transmission and protocols for real time data transmission. The second part is devoted to OPNET modeler and to simulations created on this program. Simulations are focused on real-time data transfer and compare the standards in terms of delay and jitter.
Description
Citation
ZIKMUND, L. Optimalizace a analýza závislostí komunikačních služeb na zpoždění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
1. Jak se projevuje vzduch jako přenosové médium? Lze bezdrátově přenášet v kosmickém prostoru? 2. Proč jste volil bezdrátovou síť právě s topologií na obr. 8 a ne jinou? 3. Byla síť přetížena? 4. Jaký je hlavní přínos Vaší práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO