Podpora kvalitativních požadavků služeb v operačních systémech unixového typu pro provoz v bezdrátových sítích WiFi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na podporu kvalitativních požadavků služeb v bezdrátových sítích, především v operačních systémech Linuxového typu. Téma je spojeno nejen se samotným OS, ale také se standardem bezdrátových sítí podporujícím QoS, který je nazván IEEE 802.11e. Podpora QoS je zapotřebí zejména u časově náročných datových přenosů v reálném čase. Teoretická část práce se zabývá teoretickým rozborem problematiky podpory QoS. Jsou zde popsány parametry, které se u řešení podpory kvalitativních požadavků služeb vyskytují. Tato část se také zabývá dělením služeb používaných pro přenos dat v počítačových sítích. Je zde také popsána podpora QoS v bezdrátových sítích podle standardu 802.11e, jeho zavedení a metody přístupu k médiu s možností klasifikace provozu a bez možnosti klasifikace provozu. Na tuto část navazuje popis podpory QoS v operačních systémech unixového typu. V kapitole je popsáno, jakým způsobem je podpora QoS v těchto operačních systémech řešena, dále jsou zde charakterizovány jednotlivé nástroje, které se pro řízení datového toku v operačních systémech linux používají. V poslední řadě se teoretická část zabývá jednotlivými typy front a metodami používanými v OS linux. V praktické části práce jsou navrženy různé topologie a scénáře, pro ověření funkčnosti podpory QoS v bezdrátových sítích s využitím unixového systému. V těchto kapitolách jsou zobrazeny výsledky různých testování při přenosu zvolených datových toků, které jsou citlivé na přenos v čase. Je zde také ověřena součinnost podpory QoS mezi zařízeními fungujícími na síťové a linkové vrstvě. Výstupem práce je navržení laboratorní úlohy pro předmět Architektura sítí. Tato úloha je zaměřena na seznámení se s funkčností podpory QoS v bezdrátových sítích a v OS unixového typu. V kapitole jsou popsány samotná zařízení a programy, které jsou pro změření úlohy potřeba. Poslední část kapitoly popisuje postup pro přípravu měřicího pracoviště. K laboratorní úloze je v příloze vypracován návod k vypracování.
Diploma thesis is focused on the supporting of Quality of Services in wireless networks, especially in the Linux operation systems. The topic is connected not only with OS, but also with the wireless standard, which supports QoS in wireless networks called IEEE 802.11e. QoS is needed especially for time-consuming data transfers in real time. The theoretical part deals with the theoretical analysis of the issue of the QoS support. There are described parameters, which occurred in quality of services support. This section also deals with the division of services that are used to transmit data across computer networks. It also describes the QoS support in wireless networks according 802.11e, its implementation and methods of accessing a medium with a without possibility of traffic. This part is followed by a description of QoS support in UNIX operating systems. The chapter describes how is the QoS support designed in these operating systems. There are also characterized concrete tools which are used for control the data flow in the operating systems using Linux. At the end the theoretical part deals with different types of queues and methods used in linux OS. In the practical part of the thesis, there are various designed topologies and scenarios to verify the functionality of QoS support in wireless networks using a Unix system. These chapters show the results of different tests at selected transmission data streams that are sensitive to transmission time. There is also verified cooperation of QoS support between devices operating on the network and data link layers. The output of this work is to design a laboratory exercise for the subject Network Architecture. This exercise is focused on familiarization with the QoS support functionality in wireless networks and in Unix-like operating systems. This chapter also describes the devices and programs that are needed to measure this task. The last part of the chapter describes the procedure for the preparation of the measuring station. For this laboratory task, there is an inserted manual in the annex.
Description
Citation
MIZERA, J. Podpora kvalitativních požadavků služeb v operačních systémech unixového typu pro provoz v bezdrátových sítích WiFi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
V kapitole dva uvádíte sledované parametry QoS. Jedním z nich je šířka pásma. Také píšete, že jde o teoretickou hodnotu a v reálné situaci nemůže být dobře dosažena. Následně uvádíte doporučenou šířku pásma pro VoIP 12-106Kb/s. Uveďte k jaké vrstvě referenčního modelu OSI šířku pásma vztahujete. Jaké jsou závěřečná doporučení ohledně QoS vo WiFi? Jak velké bitové toky byly dosaženy při přenosu videa? Jak bola realizována virtualizace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO