Návrh systému pro vzdálený upgrade firmwaru pro uzly bezdrátové senzorové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca je venovaná jednej z problematík bezdrôtových senzorových sietí – preprogramovanie firmwaru uzlov rádiovým prenosom (OTAU). V prvej kapitole sú rozobrané požiadavky a formy prenosu firmwaru do jednotlivých uzlov. Druhá kapitola je venovaná najmä riešeniu problému rozoslania firmwaru do siete na základe analýzy dostupných protokolov. Praktická časť práce pozostáva v návrhu a realizácii systému na aktualizovanie uzlov siete v prostredí Lightweight Mesh od spoločnosti Atmel. Implementácia bola realizovaná na platforme deRFnode s modulmi deRFmega128. V závere je vyhodnotenie procesu aktualizácie navrhnutého systému na testovacej sieti. Praktické výsledky testov sú porovnané z riešením OTAU v BitCloud.
This diploma thesis is dedicated to one of the problems in wireless sensor networks – over the air upgrade (OTAU) of nodes. The requirements for upgrade and possible ways how to transfer new firmware image to nodes are stated in the first chapter. The second chapter is focused on solving the problem of firmware dissemination to whole network based on analysis of known protocols. The practical part of this thesis deals with OTAU design and implementation in Lightweight Mesh software stack from Atmel. Proposed system was tested on deRFnode platform with plugged in deRFmega128 module. The upgrade process of designed system is evaluated on test network in last part. Practical test results are compared with OTAU solution for BitCloud.
Description
Citation
MINÁR, T. Návrh systému pro vzdálený upgrade firmwaru pro uzly bezdrátové senzorové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
Vysvětlete, jak se zajištují minimální energetické nároky kompresního algoritmu (str. 15). Jak vysvětlujete, že použití datové komprese nevede k lepší energetické a časové náročnosti přenosu (str. 16)? Proč jste nezvážil možnost přenosu pomocí metody multicast, kterou LWM podporuje? Jaká bola velikost aktualizovaného firmware? V akom poradí sa vykonáva aktualizácia firmware a rozoslanie ďalším uzlom?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO