Wattmetr s podporou komunikace PLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá vytvořením zařízení, které kombinuje dvě technologie. První je wattmetr pro měření elektrické energie a druhou je technologie PLC, která umožňuje komunikaci v rámcí silového vedení. Pro navrhovaný wattmetr bylo nutné určit způsob měření hlavních veličin. Těmi jsou proud a napětí. Měření napětí je poměrně snadné stačí snížit jeho hodnotu a tu změřit přímo, pro proud je nutno použít převodník. Rozhodli jsme se použít proudový transformátor hlavně z důvodů dostupnosti. Ten převede proud na napětí, které můžeme stejně jako napětí ze sítě měřit A/D převodníkem. Pak následuje program pro mikrokontrolér, zapojení a deska. Tento wattmetr je propojen s PLC modemem, který jsme po testech zvolili. Tímto spojením nám vznikla síť měřících zařízení. Nasledoval už jen systém sběru dat. Tím je program běžící na PC, do kterého je připojen usb převodník komunikující s PLC modemem. Tento program řídí celou síť, zobrazuje a uchovává data naměřená wattmetry na síti. Z takto nashromážděných dat je pak vykreslen graf ve webové aplikaci.
Our thesis is about development of equipment, which combine two technology. First technology is wattmeter which is used to energy measurement and second is Power line communication. Wattmeter needs two variables for measurement, voltage and current. Voltage measurement is less difficult than measurement of current. Voltage can be reduce and measured by A/D converter. Current has to be transform to voltage and than can be measured same way. To do that we use current transformer. Than we design program for the microcontroller, involvement and PCB. Wattmeter is connect to PLC modem which has been chosen. Fusing this two technology we create wattmeter network. Next step was program which is used to network control and data collecting. This data are used to create charts in web application.
Description
Citation
SZALBOT, M. Wattmetr s podporou komunikace PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
1. Proč není řešení účinník? Proč nejsou zmíněny kalibrační řešení? 2. Na jakém principu pracuje křižík? 3. Jakým způsobem jste řešil výsledná měření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO