Segmentace cévního řečiště na snímcích sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Segmentace cévního řečiště na snímcích sítnice je velmi důležitá pro hodnocení a dia-gnostiku očních onemocnění, převážně diabetické retinopatie a glaukomu. Tato práce se za-bývá segmentací cévního řečiště pomocí klasifikačních metod. Pro kvalifikaci byla použita Gaborova filtrace. Nejdříve byla vytvořena banka filtrů a následně pomocí konvoluce apliko-vána na snímek. Po klasifikaci byl snímek ještě upraven a prahován. Nakonec bylo vše po-rovnáno se zlatým standardem. Průměrné hodnoty z hodnocení pro zdravé snímky byly senzi-tivita 0,8340, specificita 0,8709 a přesnost hodnocení 0,8663.
Segmentation blood vessel the local images of retinal is very important for evaluation and for diagnostics eye’s disease, especially diabetic retinopathy and glaucoma. This bachelor’s thesis is deal with segmentation blood vessel by classification methods. I used gabor filtrer as a classifier. First was created filter bank and then using the convolution applicator pan the image. At the end I compared all information with gold standard. Average values from score for healthy images were sensitivity 0,8340, specificity 0,8709 and accuracy score 0,8663.
Description
Citation
ŠŤASTNÝ, P. Segmentace cévního řečiště na snímcích sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky.Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a z časti odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO