Možnosti systému FLIM v konfokální mikroskopii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá využitím systému FLIM v konfokálnej mikroskopií. Popisuje základné pojmy, ktoré úzko súvisia s danou témou, ako je princíp fluorescencie, fluorescenčné značenie a podstata fluorescenčnej a konfokálnej mikroskopie. Praktická časť sa venuje práci s konfokálnym mikroskopom, na ktorom je zaobstaraná sada intenzitných snímkov rastlinnej a živočíšnej bunky. Konečným produktom praktickej časti bakalárskej práce sú snímky, na ktorých je v pseudofarbách vyobrazená doba života fluorescencie. V práci je tiež popísaný algoritmus k vytvoreniu pseudofarebných snímkov. K algoritmu je vytvorené uživateľské prostredie.
This bachelor thesis deals with the FLIM system utilization in confocal microscopy. It describes basic concepts which are closely related to the topic, such as principles of fluorescence, fluorescent dyes and principles of both fluorescence and confocal microscopy. Practical part involves work with the confocal microscope and set of intensity images acquisition of both the animal and plant cells. Final product of pratical part is fluorescence lifetime image. The thesis also describes an algorithm for generating a pseudocolor frames and created user interface.
Description
Citation
PETRULA, J. Možnosti systému FLIM v konfokální mikroskopii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Odstrčilík: Jak byl stanoven práh při metodě pseudobarvení? doc. Drastich: Je fluorescence luminiscence? Co dále patří pod luminiscence? Rozdíl fluorescence a fosforescence. Jak jste při měření doby života fluorescence odlišili fuorescenci od fosforescence? Měříte dobu života fluorescence, nebo barviva? Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO