Měření a analýza toku krve v periferních cévách pomocí Dopplerovských ultrazvukových metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V dnešní době je Dopplerovská ultrasonografie nezbytnou součástí v lékařství. Díky ní můžeme pozorovat akustické zobrazení tkáně spojené s Dopplerovským měřením parametrů toku krve. Stále se využívá Dopplerovských přístrojů s kontinuálním signálem, které jsou sice konstrukčně a technicky jednodušší, ale jsou vhodné pro měření rychlosti a objemu proudící krve v periferních cévách horních a dolních končetin. Z tokových křivek se vypočítávají fyziologické parametry, které se klinicky využívají pro hodnocení stavu krevního zásobení dané části těla. Z tokových křivek se stanoví tzv. periferní odpor, rychlost průtoku krve v systole a diastole, střední rychlost aj. Sledovanou skupinu osob tvoří studenti a studentky věku od 18 do 20 let. Dopplerovská měření byla prováděna v klidu před zátěží a následně po zátěži.
Nowadays, the Doppler ultrasonography is an essential part in medicine. With it, we can observe acoustic showoff some tissue associated with Doppler measurement of blood flow parameters. It is still using Doppler devices with a continuous signal which are although structurally and technically simpler, but they are suitable for measuring the speed and volume of blood flow in peripheral blood vessels of the upper and lower limbs. There are calculated physiological parameters from the flow curves that are clinically used for assessing the state of blood supply to the body part. We can determine many values from the flow curves, like peripheral resistance, blood flow in systole and diastole, medium speed, etc. Study group of people are male and female students from 18 to 20 years. Doppler measurements have been performed before physical exercise and after physical exercise.
Description
Citation
LEPŠ, M. Měření a analýza toku krve v periferních cévách pomocí Dopplerovských ultrazvukových metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) MUDr. Kateřina Fialová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Doc. Kolářová položila otázku: Dokázal byste formulovat nulovou hypotézu? Formulujte slovně. Doc. Kolářová položila doplňující otázku: Co jste chtěl měřením prokázat? Ing. Škutková položila otázku: Máte v práci popsaný princip statistického testu? Ing. Škutková položila otázku: Proč jste nevykreslil box-ploty pro data před zátěží a po zátěži?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO