Motorky pro automobilové stěrače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá inovací stejnosměrných elektromotorů s permanentními magnety používaných v automobilové technice k pohonu stěračového mechanismu s cílem snížení objemu a hmotnosti aktivních materiálů. Možností inovace je především použití magnetů z magneticky vzácných zemin, jako jsou Neodymové nebo Samarium-kobaltové. Další možností je zmenšení rotorové části a nížení počtu závitů (zde jde především o to, jaké jsou požadavky na výkon). Výsledkem je inovovaný motorek, kde byl snížen objem permanentních magnetů o 65% a celkový objem motorku o 23% při zachování rotorové části. Také se mírně zvedl výkon díky Neodymový permanentním magnetům.
This thesis deals with the innovation of DC motors with permanent magnets used in automotive technology to drive wiper mechanism to reduce the volume and weight of the active materials. Potential innovations is mainly using magnets of the magnetic rare earths, such as Neodym or samarium-cobalt. Another option is to reduce the rotor to decreases the number of threads (here, it's all about, what are the requirements for performance). The result is an innovative motor, wherein the volume of the permanent magnets is reduced by 65% and total volume of the motor by 23% while maintaining the rotor parts. Also slightly raised performance with Neodymium permanent magnets.
Description
Citation
SEKERKA, J. Motorky pro automobilové stěrače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student obhajoval svoji bakalářskou práci na téma Motorky pro automobilové stěrače. Prezentoval parametry řešeného stejnosměrného motorku. Předvedl model motorku v programu FEMM. Prezentoval výsledky simulací v tomto programu. Uvedl svoje návrhy na inovaci motorku. Předvedl výsledky simulací inovovaného motorku. Prezentoval srovnání původního a inovovaného motorku. Student měl problémi se zodpovězením dotazů oponenta. Většina doplňujících dotazů komise nebyla zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO