Projekt centralizace výroby mosazných klecí pro valivá ložiska

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá centralizací výroby mosazných ložiskových klecí ve firmě ZKL Hanušovice, a.s. První část je zaměřena na popis stávající situace výrobního procesu, který má v současné době řadu nevýhod. Z těchto nevýhod plynou možné návrhy zlepšení výroby. Ve druhé části jsou tyto návrhy řešení projektu centralizace podrobně popsány. Pro nejvhodnější z nich bylo provedeno rozpracování do podoby technologického projektu včetně kapacitního propočtu a výkresové dokumentace. V závěru práce bylo provedeno technicko-ekonomické zhodnocení projektu, zejména zaměřené na efektivnost investice do nového výrobního stroje a její dopady na hospodaření podniku.
This diploma thesis deals with a project to centralize the production of brass cage bearings in the company ZKL Hanušovice, a.s. The first part is focused on the description of the current production process, which has many disadvatages. From the analysis of these disadvantages we can make suggestions for making the production process more effective. The second part of the thesis focuses on these suggestions for the cetralized production proccess. The best of these suggestions has been elaborated into a technological project including capacity calculation and technical drawings. The final part of the thesis provils a technical-economic evaluation of the project, focusing mainly on the efficiency of investment in new production equipment and its impact on company management.
Description
Citation
KŘÍŽEK, S. Projekt centralizace výroby mosazných klecí pro valivá ložiska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Josef Brychta (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen)
Date of acceptance
2010-06-24
Defence
Dotazy: 1. Z důvodu komplexnosti by z technologického projektu měly vyplymout i požadavky na ostatní profese, potřebné pro zpracování realizační dokumentace (staveb. úpravy, bilance potřebných energií a medií, VZT apod.). Proč není tato část v DP zohledněna? 2. Hodnocení investice je zpracována formou hodnocení kapitálových výdajů a výnosů z investice. Tato metodika nepostihuje zcela celou nákladovou oblast, neboť součástí celkových realizačních nákladů jsou i další náklady, jaké? 3. Proč nejsou součástí DP technické listy? 4. Proč nebyla v rámci DP provedena technická úroveň? 5. Proč není v DP řešeno odpadové hospodářství? 6. Jakým zbůsobem byla v DP stanovena diskontní sazba? 7. Na jakém principu je založeno technologické, předmětné a modulární uspořádání? Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými uspořádáními? Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta i dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO