Návrh monokoku formulového vozidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem monokoku z uhlíkových vláken vozu Formule Student podle aktuálních pravidel. Úvodní část práce je zaměřena na konstrukční řešení rámů používaných u vozů Formule Student. Poté je uveden přehled důležitých pravidel pro konstrukci kompozitního monokoku. Následně jsou popsány kompozitní materiály a jejich vlastnosti. Hlavní část práce pojednává o konstrukčním návrhu v CAD programu a výpočtovém modelu pro simulaci zátěžných stavů v MKP programu. Získané výsledky z analýzy monokoku jsou porovnány s povolenými hodnotami dle pravidel Formule Student. V závěru práce je zhodnocen navržený kompozitní monokok.
The diploma thesis describes the design of a carbon fiber monocoque Formula Student car according to current rules. The first part is focused on construction solutions of frames used in Formula Student cars. Following is a summary of the important rules for constructing composite monocoque. Subsequently are described composite materials and their properties. The main part of the thesis deals with the structural design of the CAD program and a computational model to simulate the load case in FEM program. The obtained results from the analysis of the monocoque are compared with the values allowed by the rules of Formula Student. In conclusion of this thesis is evaluated the proposed composite monocoque.
Description
Citation
ŽÍDEK, T. Návrh monokoku formulového vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. (předseda) prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (místopředseda) doc. RNDr. Karel Pellant, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Hinner (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student seznámil komisi s diplomovou prací a zodpověděl otázky oponenta. Vyjasnění několika možností uchycení pásů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO