Mlhy a dráhová dohlednost na letišti Brno-Tuřany

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá dohledností a dráhovou dohledností, jejich hlášením v různých meteorologických zprávách, způsoby jejich určování a jevy, které je zhoršují. Soustřeďuje se na mlhy jako hlavní příčinu malé dohlednosti a zabývá se jejich vznikem, rozdělením a jejich vlivem na letecký provoz. Zvláštní pozornost je věnována způsobům určování dohlednosti a dráhové dohlednosti na letišti Brno-Tuřany a výskytu mlh na tomto letišti. Obsahuje výsledky statistického zpracování mlh při směru a rychlosti větru a jejich synoptických podmínkách, a to během chladného pololetí 2008/09 až 2012/13.
This thesis deals with visibility and runway visual range, their messages in different meteorological reports, the methods of determining and phenomena, which worsen them. It focuses on fogs as the main cause of low visibility and discusses their origin, division and their impact on air traffic. Particular attention is paid to ways of determining visibility and runway visual range at the airport Brno-Tuřany and fogs at this airport. This thesis contains the results of statistical processing of fog in wind speed and direction and synoptic conditions, during the cold term of 2008/09 to 2012/13.
Description
Citation
TARASOVIČOVÁ, N. Mlhy a dráhová dohlednost na letišti Brno-Tuřany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Profesionální pilot
Comittee
doc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (místopředseda) JUDr. Jaromír Hammer (člen) Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. (člen) Ing. Mgr. Pavel Imriš, Ph.D. (člen) Ing. Václav Javůrek (člen) Ing. Róbert Šošovička, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Štrůbl (člen) doc. Ing. Slavomír Vosecký, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO