Osvětlování rostlin pomocí technologie LED

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je stručně charakterizovat fyziologii rostlin a jejich potřeby vedoucí k úspěšnému vývoji a růstu, dále pak představit charakteristické požadavky na osvětlení rostlin a shrnout, v čem se liší požadavky na osvětlení u lidského oka a rostlin. Stručně jsou také v práci uvedeny světelné veličiny a jejich jednotky, pomocí kterých se posuzuje vhodnost osvětlení pro rostliny. Dalším cílem práce je popsání elektrických a světelně-technických parametrů LED, které jsou vhodné pro použití ve svítidle určeném pro ozařování rostlin. Poté jsou nastíněny základní požadavky, které by mělo svítidlo určené pro osvětlování rostlin splňovat. Poslední část práce je věnována prezentaci a zhodnocení výsledků měření na již vyvinutém prototypovém svítidle využívajícím světelné zdroje LED.
The aim of the work is to describe the physiology of plants and their needs to the successful evolution and growth. Furthermore to introduce a characteristic light requirement of plants and summarize differences between light requirements of the human eye and plants. More there are shortly mentioned the light quantities and units and by means of these quantities and their units there is assessed the appropriateness of lighting for plants. Another aim is to describe the electric and lighting-technical LED parameters that are suitable for use as a lamp designed for illumination of plants, outline the basic requirements that should the lamp designed for illuminating the plants fulfill. The last part is devoted to the presentation and evaluation of the measurement results of the lamp, which was already developed and used on prototype light source using LED.
Description
Citation
POSPÍŠIL, T. Osvětlování rostlin pomocí technologie LED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Peter Braciník, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student prezentoval svoji práci na téma Osvětlování rostlin pomocí technologie LED. Student zodpověděl na otázky dané oponentem. Byl vznesen dotaz na přínos práce. Student pouze vyhodnotil měření dvou zdrojů z jednoho svítidla. Student nepříliš přesvědčivě obhájil vlastní přínos práce. Dále byla vznesena otázka ke spotřebě LED svítidel (byla vyslovena pochybnost o jejich parametrech).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO