Odstranění trendu ze signálu variability srdečního rytmu pomocí metody empirického rozkladu EMD

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Analýza HRV je významným ukazatelem pro patofyziologická vyšetření. Při analýze se využívají detekce vlny R z průběhu EKG. Intervaly R-R mohou být následně analyzovány různými metodami. Při spektrální analýze je častým jevem rušivý nestacionární trend, který je potřeba odstranit. V této práci, která se zabývá odstraněním trendu, je hlavně představena technicky zajímavá a v posledních letech oblíbená metoda empirického rozkladu (EMD – Empirical mode decomposition). Následně je tato metoda porovnávána s metodou vlnkové transformace a předešlou hladkostí přiblížení (SPA – Smoothness prior approach).
HRV analysis is an important indicator of pathophysiological examination. R-R waves are used for detection and analysis of ECG interval. R-R intervals can be analyzed by various methods. During spectral analysis is an often phenomenon disturbing non-stationary trend, which needs to be removed. In this paper, which deals about detrending, is mainly introduced Empirical mode decomposition (EMD) which is popular in recent years. Subsequently, this method is being compared to the method of wavelet transformation and Smoothness prior apprach (SPA).
Description
Citation
FOLTOVÁ, A. Odstranění trendu ze signálu variability srdečního rytmu pomocí metody empirického rozkladu EMD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Tkacz se dotázal Jakým způsobem se generuje signál HRV. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO