Antistatické vlastnosti materiálů v technické praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vlastnostmi antistatických materiálů v technické praxi. V teoretické části je popsané matematicky a fyzikálně elektrické pole, princip elektrizace, triboelektrický jev, druhy elektrostatických výbojů, rozdělení antistatických materiálů a metody měření povrchové a vnitřní rezistivity. V praktické části je popsáno navrhnuté automatizované měřící pracoviště s Keithley 6517A a testovací komorou Keithley 8009, vytvoření aplikace v Agilent VEE Pro, měření povrchové a vnitřní rezistivity na komerčních materiálech a na materiálech s různou povrchovou úpravou, realizovanou katodovým naprašováním a zařazení materiálů do jednotlivých skupin.
The bachelor thesis deals with the properties of antistatic materials in engineering practice. The theoretical part described mathematically and physically electric field, the principle of electrification, triboelectric effect, types of electrostatic discharges, types of antitatic materials and methods of measurement surface and volume resistivity. In the practical part is designed the automated measuring workplace with electrometer Keithley 6517 and with the test chamber Keithley 8009, creating an application in Agilent VEE Pro, measurement of surface and volume resistivity on commercial materials and materials with various surface finishes, realized by cathode sputtering and the inclusion of materials in each group.
Description
Citation
VODIČKA, T. Antistatické vlastnosti materiálů v technické praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Maliňák (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky v diskuzi: Uveďte jaké chyby provázely Vámi prováděné experimenty, jak lze stanovit jejich velikost a jak je možno tyto chyby eliminovat? Které další experimentální metodiky existují pro studium antistatických vlastností? Konzultoval jste otázky od oponenta se svým vedoucím bakalářské práce? Jak definujete kvalitu antistatického materiálu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO