Modelování následků chemických havárií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
V dnešní době velmi rapidně vzrůstá množství produkovaných chemických látek po celém světě. S tímto faktem však rostou i postupně se zlepšující technologické procesy a zvyšuje se bezpečnost při manipulaci s chemickými látkami. Bohužel i dnes, za těchto podmínek, může dojít k nehodě či v horším případě k chemické havárii. Ke zmírnění nebo k preventivní přípravě ochrany člověka, je nutné mít znalosti k odhadnutí průběhu chemické havárie. Jedním z prostředků jsou moderní modelovací programy, které nám pomohou objasnit dopady, následky a průběh chemických havárií. Na základě výsledků takového modelování je možné přijmout řadu různých organizačních a bezpečnostních opatření (preventivního, represivního, ochranného, záchranného a likvidačních charakteru) ke zvýšení připravenosti a snížení zranitelnosti především ohroženého obyvatelstva.
Nowadays the number of produced chemicals is increasing very rapidly. However, technological processes are gradually improving and safety of handling chemicals is increasing. Unfortunately, even today, chemical accidents can happen. To alleviate results or to prepare for protection of humans, extensive knowledge is necessary to estimate the course of a chemical accident. One of the means of accident mitigation are modern modelling programs that will help us to clarify the implications and consequences of the course of chemical accidents. Based on the results of such modelling, different organizational and safety measures (preventive, oppressive, protective, rescue and relief character) can be taken to increase readiness for disasters and especially to reduce vulnerability of population.
Description
Citation
KAUP, A. Modelování následků chemických havárií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik chemických technologií
Comittee
prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (předseda) doc. Ing. Juraj Kizlink, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO