Stanovení objemové roztažnosti materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato Bakalářská práce se zabývá stanovení objemové roztažnosti materiálu materiálů. Nejprve jsem se zabýval měřením hustoty tuhých a kapalných materiálů, ze kterých jsem vypracoval přehled. Dále jsem se soustředil na aplikaci objemové a délkové roztažnosti v praxi a vytvořil jsem tabulku hustot materiálů a jejich příslušných teplotních součinitelů objemové či délkové roztažnosti. Poslední část se zaměřuje na praktické měření jednou z uvedených metod a jejich automatizaci.
This Bachelor’s thesis deals with the temperature dependence of the density of solid and liquid materials. First of all I measured the density of solid and liquid materials, from which I made an overview. In the next section I focused on application of volumetric and length expansion in practice and made a table of densities of materials and their appropriate temperature coefficients of volumetric or length expansion. Last section focuses on the practical measurement with one of the methods and their automation.
Description
Citation
SILVESTR, J. Stanovení objemové roztažnosti materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Marek Bohrn, Ph.D. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky v diskuzi: Co způsobí „změnu“ hmotnosti ponorného tělíska při ponoření? Jaký je vliv teploty měřené kapaliny na měření hustoty? Byla uvažována korekce vlivu změny hustoty s teplotou na výsledky měření? Je nějaký vztah mezi vodivostí a viskozitou a jak se jmenuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO