Učební pomůcka pro vizualizaci asymetrické kryptografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou kryptografických protokolů, zejména asymetrických. Cílem této práce bylo vytvořit aplikaci pro vizualizaci průběhu matematických operací v asymetrických kryptosystémech. Nejvíce porostoru je věnováno asymetrickým kryptosystémům typu Diffie-Hellman, DSA a RSA. V teoretické části práce je popsána historie a vývoj kryptografie, dále jsou popsány moderní kryptosystémy používané pro ochranu digitálních dat. Praktická část představuje návrh a tvorbu aplikace. Je zde popsána problematika tvorby aplikace a implementace aplikace v programovacím jazyku Java s využitím JavaFX. Výstupem práce je aplikace, která vizualizuje protokoly DH, DSA a RSA. Tyto systémy jsou vizualizovány s hodnotami, které zadá uživatel do vstupních polí, nebo je nechá vygenerovat. Aplikace krok za krokem zobrazuje výpočty, které jsou použité v daném protokolu.
Bachelor thesis is considered in cryptographic protocols, especially asymetrical. The purpose of the thesis is to create an aplication for visualisation of mathematical operations in asymetrical cryptosystems. The emphasis is put on the asymetrical cryptosystems Diffie-Hellman, DSA and RSA. There is a summary of history of cryptography in the theoretical part as well as modern cryphographical systems used for protection of digital data. Practical part shows the design and creation of the application and implementation in the programming language Java and JavaFX. The output is the application, which visualizes protocols DH, DSA and RSA. Systems are visualized with the input data from the user or with randomly generated data. Application shows the calculations made by protocols step by step.
Description
Citation
KUŽELA, J. Učební pomůcka pro vizualizaci asymetrické kryptografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen) Ing. Martin Hasmanda (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO