Implementace služby provisioning v Open source PBX Asterisk

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce „Implementace služby provisioning v Open source PBX Asterisk“ se v teoretické části věnuje obecnému popisu služby provisioning a možnostem její implementace do PBX Asterisk z hlediska samotné ústředny a koncových zařízení pro VoIP telefonii k ústředně připojených. Rovněž jsou stručně rozebrány všechny protokoly a služby, které konkrétní scénář implementace popisovaný v práci vyžaduje ke správnému fungování služby. Dále je v práci popsán návrh a požadavky na aplikaci pro centralizovanou správu koncových zařízení. Praktická část práce je zaměřena na instalaci a zprovoznění ústředny a samotné služby provisioning na virtuálním serveru s operačním systémem CentOS. Práce také obsahuje veškeré nastavení samotného serveru, potřebných služeb, ústředny Asterisk a také koncových zařízení pro VoIP telefonii, které je nutné ke správnému fungování této služby v rámci scénáře implementace popsaného v teoretické části práce. Rovněž je zde popsána navržená a vytvořená aplikace pro správu zařízení.
The bachelor's thesis "Implementation of provisioning service in Open source PBX Asterisk" deals with a general description of the provisioning service and the options of it's implementation in Asterisk PBX based on the capabilities of the PBX and the endpoint devices for VoIP telephony connected to it. The theoretical part of the thesis also contains a brief description of all the protocols and services needed for successful operation of the service in the particular scenario of implementation described in the thesis. A short introduction and requirements for the designed application are also described. The practical portion of the thesis is focused on instalation and setup of the Asterisk PBX and the provisioning service itself on a virtual server running the CentOS operating system. It also contains all the settings of the server, additional services run on the server, the Asterisk PBX and also the settings of the endpoint devices needed for correct operation of the service. A thorough description of the designed and developed web application for management of endpoint devices for VoIP telephony is also contained in this part.
Description
Citation
KRÁL, J. Implementace služby provisioning v Open source PBX Asterisk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Sýkora (člen) Ing. Jiří Jeniš (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
V práci je zmíněno, že k připojení PBX Asterisk k MySQL databázi je použita technologie ODBC. V čem je tato implementace lepší než přímé propojení PBX s MySQL? Bylo by možné dynamické položky konfiguračních souborů koncových zařízení generovat pomocí jiných skriptovacích či programovacích jazyků než je PHP?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO