Slovinské národní divadlo v Lublani

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Úkolem zadání diplomové práce bylo navrhnout Slovinské národní divadlo v Lublani. Lublaň je hlavním městem Slovinska. Zaujímá plochu 275 km a čítá 271 881 obyvatel. Městem protéká řeka Ljubljanica, která tvoří neměně významný prvek v utváření charakteru města. Vymezený pozemek pro návrh divadla se nachází ve vnitrobloku se stávající prolukou na Kongresové náměstí. To je na pojeno svou horní částí na hlavní lublaňský bulvár Slovenskou cestu. Kongresové náměstí patří k nejvýznamnějším městským náměstím. Při navrhování jsem se v prvé řadě soustředil na správné usazení divadla na stanovený pozemek. Samotná proluka nám dává poměrně zásadní limitující faktor. Obě dvě vnitřní stěny domů obíhající do vnitrobloku, mají okna. Při řešení divadla jsem pracoval se dvěma hlavními nosnými myšlenkami. První myšlenka mě vedla k napojení divadla na uliční čáru Kongresového náměstí tak, aby divadlo nebylo utopená uvnitř vnitrobloku, ale nějakou svou částí zasahovalo do náměstí a tím se s ním opticky neodtrlo. Druhá myšlenka souvisí s vytvořením shromažďovacího prostoru před divadlem. Při spojení těchto dvou myšlenek a faktoru stěn s okny domů v proluce, jsem dospěl k tvaru divadla. To se skládá ze tří hmot. Jako už jsem naznačil výše, divadlo je tvořeno ze třech částí. Částí hmotovou, jež zasahuje náměstí. Tato část je využita především pro administrativní potřeby divadla a pak pro technologie a komunikační jádra divadla. Druhá část, jež je určena pro veřejnost obsahuje vstupní prostory v napojení do spodního hlediště. V druhém nadzemním podlaží se nachází dva vstupy do horního balkónového hlediště. Ve spodním hledišti se nachází 326 sedadel a horním hledišti je 176 sedadel, dohromady je to tedy 502 sedacích míst divadla. V třetím nadzemním divadle je umístěna galerie, která může sloužit potřebám jak divadla tak veřejným výstavám. A ve čtvrtém nadzemním podlaží se nachází druhá malá scéna divadla. Ta je určena pro přibližně sto diváků . Ve třetí části určené pro jevištní prostory, technické a doprovodné provozy divadla, jako jsou šatny kanceláře, denní místnosti a sklady. Pod divadlem se také nachází dvě podzemní patra a také čtyři patro pro podzemní garáže.
Duties through the back door diplom work was design Slovinian national theatre in Ljubljan. Ljubljan is main city Slovene. It takes plain 275 km and has 271 881 inhabinants.Throw the city flows river Ljubljanica, which making had not had great filling of the city. Determine grounds for proposal theatre is situated into the blok near the congress square. That is joined whit his upper part on main ljubljans road Slovenska way. Congress place is one of the most important squars in the city. At the first time I desing on well settle theatre on appoint grounds. The buildings at the gas site have windows and that was for me one of the stoping factors. I was worked whit two main ideas. First thought led me to compar the theatre to Congress squar , so that theatre was not drowned within gap site, but I want to show some part of theatre in Congress square. Second thought relates with making some small square before the enter to theatre. And these both ideas leads to my finaly building. The national theatre is compair of three parts. The first part is in the middle and it leads to the square. In this part you can finde a technics rooms a some office. The secound part is intended for public people. In this part is situated theatre front for 502 people. In third floor is situated the gallery. In the fourth floor is the smoll alternative theatre front for about 100 people. In the third part of theatre is situated stage, dressing rooms for actors, day rooms and some storge areas.
Description
Citation
KORBIČKA, M. Slovinské národní divadlo v Lublani [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Ivan Gürtler (předseda) doc. Ing. arch. Dagmar Glosová, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Karel Havliš (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen) Ing. arch. Zdeněk Trefil (člen)
Date of acceptance
2009-06-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO