Výjevy ze života

Abstract
S kresbami a objekty pracuji v konkrétním prostoru, který si vytvářím.Kresby jsou spíše skicovitějšího charakteru, využívám formu tužky s kombinací vodových barev, protože mi to napomáhá k vytvoření rozkladu, analýzy schémat, které jsou důležité při mé práci, proto volím tento druh materiálu.V objektech pracuji s bílou sádrou, která má navodit čistotu,vrstvení sádry mi umožňuje docílení požadované tíhy, která je v objektu venuše důležitá.Objekt by tak měl působit čistě a noblesně. Cílem práce bylo vytvořit psychologické schéma, propojení různých situací, názorů, konfrontací.(Rodina a společnost)Zpočátku jsem vycházela z tématu sexualita, stáří, nemoc, mateřství, které byly záchytným bodem k uspořádánání kreseb, dospěla jsem k obecnější rovině rozdělení na jednotlivé role studenta, manželky, matky a role umělkyně ve společnosti, (ženy ve výtvarném umění, umělkyně jako povolání).
Výslednou prací jsou kresby vyjadřující očekávání a objekty ze sádry znázorňující určité role.Objekty jsou umístěny na čtyřech černý ch soklech, velikostně zvolené podle rozměru objektu.Sokly jsou ve tvaru kvádru, které svým geometrickým tvarem určují každou pozici, fyzickou tělesnost a stabilitu.Role studenta znázorňují knihy(literatura) položené na sobě, poznámky a skici během procesu práce.Objekt pouto za roli manželky.Role matky je spjatá s venuší, kult ženskosti, plodnosti.Za roli umělkyně, jsem představila barvy, které mají symbolizovat umění. V kontextu současného umění studuji literaturu, zabývající se pojetí rolí umělkyně, ženy ve společnosti na přelomu 19, 20 století s konfrontací ze současností.Zkoumám jednotlivé pozice z hlediska psychologie, názory, pojetí uměleckého díla, filozofické eseje, úvahy a tvorbu autorek, (Barbara Sichtermann, Nancy Chodorov, Elisabeth Badinter, Antoinette Fougel, Annie Liebovitz, Susan Sontag, Annette Messager, Patricie Piccinini , Catherine Opie, Bettina Reims, Elžbieta Jablonská). Ze současné české scény se zabývají tématy mateřstvím, rodinou, a spojení umění s běžným životem autoři (Lenka Klodová, Lucie Krejčová, Martin Péč, Marek Rejent, Milena Dopitová). V oblasti psychologie zkoumám úvahy psychoanalytika Michela Schneidera, psychologa Sigmunda Freuda. O instalace uměleckého díla přemýšlím v kontextu tvorby (Denisa Lehocká, Dan Perjovschi, Francis Alys Nedko Solakov, Luboš Plný, Alice Nikitinová, Stano Filko, Dalibor Chatrný, Julius Koller).
Description
Citation
HANÁČKOVÁ, Z. Výjevy ze života [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
prof. MgA. Petr Kvíčala (předseda) MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) MgA. Jiří Franta (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) Mgr. Šárka Svobodová (člen) Mgr. Ondřej Chrobák (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO