Výpočet nastavení distančních ochran v síti 110 kV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá nastavením distančních ochran. První část je zaměřená na stručnou analýzu základních typů poruch a také na vypínací charakteristiky distančních ochran a jejich spolupráci s automatikami opětovného zapnutí. Nejrozsáhlejší kapitola teoretické části je věnována specifickým vlivům, které negativně ovlivňují správnou činnost distančních ochran. Praktická část práce se zaobírá výpočtem souměrných a nesouměrných zkratových poměrů s uvažováním odporu poruchy a samotným výpočtem nastavení distančních ochran. Výpočty zkratových poměrů a nastavení distančních ochran jsou provedeny na konkrétní části sítě společnosti E.ON v oblasti Prostějova, která je napájena z rozvodny 400/110 kV Otrokovice.
This master’s thesis is about setting of distance protections. The first part is focused on a brief analysis of the basic types of failures and distance protections tripping characteristics and their co-operation with automatic re-turn. The most extensive theoretical chapter is devoted to specific influences that negatively affect the proper operation of distance protections. The practical part is about calculation of symmetrical short-circuit and dissymmetrical short-circuit conditions with consideration of fault resistance and the actual calculation settings of distance protections. Calculations of short-circuit conditions and setting of distance protections are made on a specific part of the network of E.ON in area Prostejov, which is supplied from the substation 400/110 kV Otrokovice.
Description
Citation
BARTOŠ, P. Výpočet nastavení distančních ochran v síti 110 kV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Diplomant Petr Bartoš prezentoval svou diplomovou práci na téma Výpočet nastavení distančních ochran v síti 110 kV. Oponent práce, Ing. Vaculík ve svém posudku konstatoval, že práce je zpracována na výborné úrovni a její výstupy budou použity v praxi. Vedoucí práce doc. Toman ve svém posudku také konstatoval kvalitní provedení práce. Diplomant odpovídal na doplňující dotaz oponenta. Tento dotaz zodpověděl bez výhrad komise. Výtku vedoucího práce směřující k chybě měření proudu u nastavení distančních ochran student uznal a uvedl ji na pravou míru. Doc. Blažek měl dotaz na termín "Posuvný zkrat." Student odpověděl, že jde o překlep a správný termín je "Posuzovaný zkrat." Dr. Skala měl dotaz na provedení výpočtu v programu Matlab. Student zodpověděl, že šlo jen o ulehčení výpočtu bez dalšího programování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO