Návrh ochrany před bleskem pro objekty občanské výstavby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou ochrany před bleskem a řídí se soustavou norem ČSN EN 62 305. První část teoreticky rozebírá účinky blesku na objekty a inženýrské sítě. V druhé části je seznámení s vnější ochranou proti blesku a možnosti její realizace. Následně je rozebrána problematika vnitřní ochrany proti blesku a přepěťových ochran. V druhé polovině práce je seznámení s chráněným rodinným domem a je pro něj proveden výpočet rizika. Je navrhnuta vnější ochrana proti blesku, která je ověřena metodou ochranného úhlu a metodou valící se koule. Poslední část se zabývá vnitřní ochranou proti přepětí a jsou zde navrženy jednotlivé stupně přepěťových ochran.
This thesis focuses on the issue of lightning protection and goes along with ČSN EN 62 305 norms. First part goes into effects of lightning on objects and engineering networks in theory. Second part familiarizes external lightning protection and possibilities of its realization. The issues of internal protection against lightning and surge protection are analysed afterwards. Second half familiarizes protected family house and the risks are calculated for this house. External protection is designed and verified by protective angle and rolling sphere methods. Last part of this thesis focuses on internal surge protection and individual levels of surge protection are designed.
Description
Citation
ŠEBESTA, O. Návrh ochrany před bleskem pro objekty občanské výstavby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student komisi seznámil se svou bakalářskou práci a odpověděl na otázky uvedené v posudcích. Docent Baxant se ptal na způsoby výpočtu metodou valivých koulí. Doc. Blažek položil následující dotazy. Jaké jsou principy ochrany v sítích TN-C a TN-S? Otázka byla zodpovězena s pomocí zkoušejícího. Se kterou instalací se počítá do budoucna a od kterého typu sítě se odchází? Na tuto otázku student odpověděl. Jaký je hlavní důvod přechodu na TN-S? Student nedokázal na otázku odpovědět přesně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO