Urbanistické řešení areálu Výstaviště Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Urbanistická studie diplomová práce řeší efektivnější využití areálu brněnského výstaviště v dlouhodobějším časovém horizontu. Přirozené hranice areálu v údolní nivě tvoří na severovýchodě ulice Hlinky se Žlutým kopcem, z jihozápadu pak ulice Bauerova vedoucí podél řeky Svratky. Díky své poloze nedaleko centra města i přímému napojení na pražskou magistrálu je významným místem ideálním pro návrh funkcí nadměstského významu. Snahou je otebřít areál celoročně věřejnosti a nabídnout jí různorodé celoroční i celodenní funkční využit. Snahou je na místo přilákat co nejvíce lidí, kteří se budou rádi vracet. Původní ideou je dotvoření struktury celého území novou zástavbou v západní části s ohledem na původní urbanistický koncept os jdoucích od pavilonu A. Řešené území je rozšleněno do čtyř hlavních funkčních zón - výstavnictví, sport a rekreace, práce a vzdělání a kultura. Doplňující funkcí je bydlení a zázemí pro potřeby výstaviště i dalších firem.. Z dopravního hlediska je kladen důraz na chodce, cyklisty a zklidněný charakter motorové dopravy. Areál protíná několik pěších tras spojujících ulice Hlinky a Bauerovu. Je navržen také most pro pěší a cyklisty, který vede až za řeku skrz areál Riviéra.
Urban study thesis deals with the more efficient utilization of the Brno Exhibition Centre in the longer term. The natural boundaries of the area in the alluvial plain formed on the northeast Hlinky street and Žlutý kopec, from the south-west street Bauer then head along the river Svratka. Thanks to its location near the city center and direct connection to the Prague highway is an important area ideal for design features of national importance. The aim is to open area all year round to the public and offer a diverse year-round and daily functional use. The effort is in place to attract as many people who will want to return. The original idea is to complete the entire structure of the new buildings in the western part of the terms of the original urban concept axes going from Pavilion A. The territory is divided into four functional zones - exhibitions, sport and recreation , work, education and culture. Additional functions of housing and facilities for the needs of the exhibition as well as other companies. In terms of transport, emphasis is put on pedestrians, cyclists and calmed character of motorized traffic. The area intersects several hiking trails connecting the Hlinky street and Bauerova street.
Description
Citation
MAINCLOVÁ, K. Urbanistické řešení areálu Výstaviště Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO