Soustružnické vřeteno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce bude pojednávat o jedné z hlavních složek soustruhu, o vřetenu. V první části se zaměřím na rešerši v daném oboru. Kde se zmíním o historii a vývoji soustruhů a typech soustruhů. Následovat bude funkce vřeten a jejich rozdělení z hlediska pohonu. Také se zaměřím na dopad tuhosti vřetene a přesnosti uložení na přesnost obrábění. Závěr první části doplním o výběr ložisek, způsoby upínání obrobku, výrobce soustruhů a typy mazání. Druhá část bude o samotné konstrukci vřetene vybraného stroje, kterou doplním o výkres sestavy a 3D model.
Bachelor’s thesis will be talking about one of main parts of lathe, about spindle. In first part I’m going to make a research in this subject. I will mention about a history, development and types of lathe. Following lines will be about function of spindles and their separation in terms of drive. I’m also going to focus on the impact of toughness and precision of the spindle imposition on machining accuracy. Conclusion of the first part will be fulfill with the selection of bearings, methods of work holding, lathe manufacturers and types of lubricating. The second part will be designing of spindle itself. Complemented with an assembly drawing and 3D model.
Description
Citation
ZÁBOJNÍK, P. Soustružnické vřeteno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Alois Fiala, CSc. (místopředseda) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Petr Koška, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO