Návrh rozvoje distribuční sítě 22 kV E.ON v zadané oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je návrh rekonstrukce a rozvoje distribuční sítě DS pro zajištění dodávky elektrické energie v požadované kvalitě stávajícím odběratelům a pro připojování nových odběratelů v plánované průmyslové zóně Šlapanice. První část práce se zabývá zařazením distribuční sítě v elektrizační soustavě, jejím rozdělením a složením. Následně se práce zabývá popisem vedení distribučních sítí, venkovním a kabelovým vedením a jejich parametry. Dále obsahuje obecné zásady pro návrh sítí VN. Konec první části je věnován výpočtu ustáleného chodu sítě. V druhé části práce je navrhován projekt pomocí programu PAS DAISY Offline v. 4.00 Bizon. Na základě dostupných podkladů je vypracován chod ustáleného stavu. Zjistili jsme, která vedení jsou přetížená nebo budou muset být posílena s ohledem na rozvoj průmyslové zóny a provedeme úpravu sítě pro zajištění bezpečného a spolehlivého provozu. Závěr je zaměřen na ekonomické vyhodnocení navržených variant.
The aim of this work is the reconstruction and development of the distribution network of DS to ensure electricity supply in the required quality to existing customers and new customers connecting to the planned industrial zone Šlapanice. The first part deals with the inclusion of a distribution network in power system, its distribution and composition. Subsequently, the work deals with the description of the management of distribution networks, cable and outdoor leadership and their parameters. It also contains guidelines for the design of high voltage networks. The end of the first part is devoted to calculating the steady operation of the network. In the second part, the proposed project using the PAS DAISY Off-line v 4.00 Bizon. Based on the available evidence is developed steady state operation. We found that lines are overloaded and need to be strengthened with regard to the development of industrial zones and adjusting the network to ensure safe and reliable operation. The conclusion focuses on the economic evaluation of proposed alternatives.
Description
Citation
ŘEHOŘ, J. Návrh rozvoje distribuční sítě 22 kV E.ON v zadané oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Student plynule s občasnou nejistotou prezentuje obhajobu své diplomové práce. Uvádí fakta a popisuje hlavní cíle. Doc. Blažek přečetl posudky, vytkl studentovi chyby v práci a položil doplňující otázky. Student na dotazy a doplňující otázky odpovídá, bohužel nepoužívá správné technické výrazy. Otázky se týkaly především výpočtu trendu růstu spotřeby. Student navrhl růst spotřeby proložit exponenciální funkcí, ale dle doc. Blažka by bylo lepším řešením proložení přímkou. Dále byla studentovi položena otázka, proč nepoužil ustálené značení linek vedení. Student odpověď, že se mu nechtělo předělávat výkresy v práci. Doc. Toman položil studentovi otázky ohledně výpočtové metody použitého programu Bison, student na všechny otázky odpověděl. Ing. Skala požadoval upřesnění úprav, které byly na vedení provedeny a v jakém časovém horizontu by provedené změny měly být provedeny. Student opět na většinu položených otázek odpověděl. Ing. Macháček měl větší množství připomínek k formálnímu zpracování práce. Byly také položeny otázky ohledně odpisů a životnosti vedení, student již uspokojivě odpovědět nedokázal.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO