Alternativní zdroje energie a jejich integrace do konceptu Smart Grids

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá převážně energií elektrickou. V první je části zaměřena na alternativní zdroje energie, popisuje strukturu spotřeby a výroby elektrické energie za několik posledních let, při čemž se soustředí na využívání obnovitelných zdrojů energie. V této souvislosti hodnotí podmínky pro alternativní zdroje energie v České republice z pohledu legislativního, aktuální stav a potenciál alternativních zdrojů energie, a také se pokouší o predikci vývoje těchto problematik. V další části pak popisuje Smart Grids jako prostředek pro dosažení výše zmíněných cílů. V práci jsou uvedeny základní rysy toho systému, jeho cíle a výzvy, popis integrace Smart Grids s ostatními zdroji elektrické energie a výhody využití Smart Grids jak z pohledu uživatelského, tak z pohledu systémového. Další časti jsou zaměřeny na distribuované řídící systémy v energetice, jejich vývoj a princip. Poslední část se věnuje úvaze o roli alternativních zdrojů energie a distribuované výroby ve Smart Grids.
This work deals mainly with electrical energy. In the first part is focused on alternative energy sources, and describes structure of consumption and production of electricity over the past few years, during which is focuses on renewable energy sources. In this context, assesses the conditions for alternative energy sources in the Czech Republic from the perspective of the legislative, as well as current status and potential of alternative energy sources and tries to predict the development of these issues. The next section describes the Smart Grids as a means to achieve these goals. There are presented the basic features of this system, its goals and challenges, a description of the integration of Smart Grids with other sources of electricity and the benefits of using Smart Grids both from the perspective of user and from the perspective of system. Other parts are focused on distributed control systems in the energy sector, its development and principle. The last part is devoted to consideration of the role of alternative energy sources and distributed generation in Smart Grids.
Description
Citation
KOPIČKA, M. Alternativní zdroje energie a jejich integrace do konceptu Smart Grids [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentoval svou diplomovou práci na téma Alternativní zdroje energie a jejich integrace do konceptu Smart Grids. Oponent práce, Ing. Procházka práci hodnotil kladně z hlediska rozsahu i struktury, měl připomínky ohledně nevyváženosti jednotlivých částí. Vedoucí práce doc. Baxant práci hodnotil také kladně, zadání práce bylo splněno. Doplňující dotazy měl oponent práce na vývoj Smart Grids. Student projevil vlastní názor na tuto problematiku s tím, že vývoj bude pravděpodobně postupný. Na další dotaz ohledně odhadu náročnosti datových přenosů student odpověděl příkladem s možným datovým zatížením. V následující rozpravě měl dotaz Dr. Skala na stav problematiky inteligentního měření v elektrických sítích v ČR. Na tuto otázku student odpověděl. Doc. Toman měl dotaz na definici pojmu Smart Grids. Tuto student nijak nekonkretizoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO