Kumulace biologických dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o kumulaci biologických dat aplikované na periodické a repetiční signály, konkrétně na signály EKG. Signály byly získány z MIT-BIH databáze Arytmií a databáze ÚBMI. Jednotlivé repetice byly přizpůsobeny na velikost standardizovaného intervalu. Kumulace byly realizovány s pevným, plovoucím a exponenciálním oknem, kde byla použita i metoda přičtení filtrovaných reziduí. Je to metoda určená pro zachycení pomalých změn užitečné složky ze vstupního do výstupního signálu. Výsledky těchto metod je možné využít jako podklady pro další práci, či jako principielní ukázku funkce metod. Realizace metod a výsledná zobrazení byla vytvořena v aplikaci Matlab.
The thesis deals with the biological data averaging applied to a periodical and repetitive signal, specifically to an ECG signals. There were used signals from MIT-BIH Arrhythmia database and ÚBMI database. Averaging was realized with constant, floating and exponential Windows, where was used the method of addition of the filtered residue. This method is intended to capture the slow variations from the input to the output signal. The outcomes of these methods can be used as a basis for further work, or function as an example of principled methods. Methods and its outcomes were created in Matlab.
Description
Citation
MLČOCH, M. Kumulace biologických dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (místopředseda) prof. MUDr.Ing. Petr Hluštík, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) MUDr. Lenka Forýtková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Diskuze: Prof. Provazník položil otázku, jakým filtrem jsou signály filtrovány. Student odůvodnil použití mezních frekvencí a parametry FIR filtru. Prof. Jan položil otázku ohledně komprimace (stlačení) dat v použité mapovací funkci. Jaké jsou negativní vlivy na diagnostickou informaci? Student odpovídal jen váhavě. Celková obhajoba práce byla dostačující.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO