Stanovování mechanických vlastností lehkých kovů a jejich slitin a kompozitů pomocí protlačovacích zkoušek na miniaturních discích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na určování mechanických charakteristik (meze kluzu, meze pevnosti a taţnosti) lehkých slitin metodou protlačovací zkoušky na miniaturních discích. Pro experimenty byly vybrány slitiny na bázi hliníku (Al 2024, Al 6082 T6, Al 7020 a NASA 398), slitiny na bázi hořčíku (MgZnMn, AZ31, AZ61) a kompozitní materiály (AZ91 + 20 % saffilu a Al + Al4C3). Teoretická část práce je zaměřena na rozbor metodiky přepočtů charakteristik, získaných z protlačovací zkoušky na charakteristiky konvenční. Experimentální část práce a diskuze je věnována zpracování experimentálních dat a kritickému rozboru oborů platnosti a pouţitelnosti jednotlivých přepočtových vztahů, zejména s ohledem na pouţitý typ materiálu. V této části práce je rovněţ diskutována problematika reprodukovatelnosti metody.
The aim of diploma thesis is estimate mechanical properties (yield strength, maximum strength and elongation) of light alloys by means of SPT. For the experiments were selected aluminium alloys (Al 2024, Al 6082 T6, Al 7020 and NASA 398) magnesium alloys (MgZnMn, AZ31, AZ61) and composites (AZ91 + 20 % saffilu a Al + Al4C3). Theoretical part of this thesis is focused on analysis of conversion formulas, which were made from SPT data and conventional testing. Experimental part is dedicated to evaluation of experimental data and critical analysis validity of conversion formulas. In this part of thesis is discused the problematics of reproducibility methodology of SPT.
Description
Citation
LANGER, J. Stanovování mechanických vlastností lehkých kovů a jejich slitin a kompozitů pomocí protlačovacích zkoušek na miniaturních discích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Švejcar, CSc. (předseda) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Chlup, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-10-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO