Matematické modelování retenčních objektů městského odvodnění

Abstract
Tato práce se zabývá využitím 3D matematických modelů proudění kapalin ve vodohospodářské praxi. Pomocí 3D matematického modelu byla detailně posouzena retenční nádrž Jeneweinova, která je umístěna na jednotné stokové síti města Brna a je důležitým objektem městského odvodnění. Retenční nádrž má za úkol ochránit vodní tok Svratka a Svitavský náhon před vnášením znečištění z kanalizační sítě v době srážkových událostí. V současnosti je při dešťových událostech do řeky odlehčována v odlehčovacích komorách odpadní voda, která bude primárně zachycena v retenční nádrži. Retenční nádrž Jeneweinova je pro posouzení vhodná zejména tím, že její potřeba vznikla na základě Generelu odvodnění města Brna s využitím 1D matematického modelu. Dalším faktorem byl fyzikální model, který byl pro potřeby jejího návrhu sestaven v LVV ÚVST FAST VUT v Brně. V neposlední řadě bude v okolí retenční nádrže instalováno reálné měření na stokové síti, kterým bude možné ověřit dosažené výsledky předkládané v předmětné práci. Matematický model „Retenční nádrže Jeneweinova“ byl vytvořen v softwaru FLOW-3D. FLOW-3D je univerzální CFD (Computational Fluid Dynamics) software pro výpočet proudění tekutin v ustáleném i neustáleném režimu a využívá výpočtové techniky k řešení pohybových rovnic tekutin. Tento software se využívá převážně pro výpočty hydrauliky kapalin, proudění plynů a pro výpočty přenosů tepla. Výsledky 3D matematického modelu byly v předmětné práci porovnány s hodnotami ve fyzikálním a 1D matematickém modelu.
This work deals with the use of 3D mathematical models of fluid in water management practice. Using 3D mathematical model was assessed retention tank Jeneweinova, which is situated on a sewer network of the city of Brno and is an important object of urban drainage. Retention basin designed to keep overflow from CSO chambers to Svratka and Svitavský náhon during storm events. Retention tank Jeneweinova is suitable for the assessment, because tank was designed bassed the Master Plan drainage of Brno using 1D mathematical model. Another factor was the physical model, which was build in LVV Vin FAST BUT. And finally, near the retention tank will be installed measurement on the sewerage network, which will be able to verify the results whitch has been predicted in this work. Mathematical model of retention tanks Jeneweinova was build in software FLOW-3D. FLOW-3D is a general purpose CFD (Computational Fluid Dynamics) software for flow of fluid in steady and unsteady mode and uses computational techniques to solve the equations of motion of fluids. This software is mainly used for the calculation of hydraulic fluids, gas flow and heat transfer simulations. Results from 3D mathematical model has been compared with the values in the physical and 1D mathematical model.
Description
Citation
PAVLÍK, O. Matematické modelování retenčních objektů městského odvodnění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO