2015

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 72
  • Item
    Studium syntézy ethylesteru kyseliny mléčné z jejích solí
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Hlavatá, Daniela; Petrůj, Jaroslav; Figalla, Silvestr
    Diplomová práca sa zaoberá syntézou ethyl esteru kyseliny mliečnej (ethyl laktátu) z jej solí. V teoretickej časti bola spracovaná literárna rešerš so zameraním na výrobné technológie esterov kyseliny mliečnej, predovšetkým ethylesteru konvenčnými a nekonvenčnými spôsobmi. Taktiež na prípravu kyseliny mliečnej a jej soli fermentačným spôsobom, z ktorých môže byť následne vyrábaný ethyl laktát. V experimentálnej časti bola navrhnutá, zrealizovaná a overená funkčnosť laboratórnej aparatúry. Ďalej boli prevedené laboratórne experimenty na prípravu ethyl laktátu a methyl laktátu na tejto aparatúre.
  • Item
    Studium syntézy laktidů z esterů kyseliny mléčné
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Tomala, Libor; Petrůj, Jaroslav; Chamradová, Ivana
    Diplomová práce se zabývá problematikou syntézy laktidu z esterů kyseliny mléčné. Teoretická část práce je zaměřena na aktuální znalosti technologií kyseliny mléčné, jejich alkylesterů a cyklického dimeru této kyseliny – laktidu, který je využíván hlavně jako prekursor pro syntézu vysokomolekulárního biodegradovatelného polylaktidu (PLA) a dalších kopolymerů. Experimentální část práce je poté zaměřena zejména na syntézu laktidu z alkylesterů kyseliny mléčné, především ethyllaktátu. Zkoumá navržení vhodné aparatury pro tuto syntézu a uplatnění co nejvhodnějších reakčních podmínek (teplota, tlak, katalýza) pro optimalizaci přípravy požadovaného produktu. V závěru je u připraveného laktidu provedena pomocí různých analytických metod charakteristika jeho parametrů.
  • Item
    Stanovení organických sloučenin v dehtu po spalování a zplyňování biomasy
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Hájek, Radek; Vávrová, Milada; Mravcová, Ludmila
    Spalování a zplyňování biomasy patří mezi základní technologické postupy pro její energetické využití. Vedlejším produktem těchto procesů je vznik dehtu, který představuje složitou směs látek a působí negativně jak na životní prostředí, tak také v samotných zařízeních zabývajících se zpracováním biomasy. V rámci této diplomové práce byla provedena analýza vzorků dehtu získaných spalováním různých materiálů. Pro analýzu byly použity moderní instrumentální metody reprezentované plynovou chromatografii s plamenově ionizační detekcí (GC-FID) a s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC-TOF-MS). Ve vzorcích dehtu byly stanoveny koncentrace sledovaných analytů ze skupiny těkavých organických látek známých jako BTEX, polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) a vybraných fenolických sloučenin.
  • Item
    Studium přípravy a katalytické aktivity dopovaných ABO3 perovskitů pro syntézu vodíku.
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Dobeš, Jiří; Cihlář, Jaroslav; Cihlář, Jaroslav
    Diplomová práce se zabývá přípravou perovskitových oxidů glycinovou syntézou, jejich následnou charakterizací a analýzou katalytické aktivity. Především je diskutována krystalografická struktura. V teoretické části byly nejdříve shrnuty dostupné informace o vlastnostech a použití perovskitových oxidů. V experimentální části práce pak byla provedena příprava perovskitových oxidů a byly provedeny vybrané chemické analýzy. Dále byla provedena katalytická aktivita vybraných perovskitů a byla znázorněna jejich krystalová struktura.
  • Item
    Automatizované stanovení fotokatalytické aktivity samočisticích povrchů pomocí indikátorových inkoustů
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Bednárková, Jana; Dzik, Petr; Morozová, Magdalena
    Tato diplomová práce se zabývá testováním vhodných indikátorových inkoustů k ohodnocení fotokatalytické aktivity. V teoretické části jsem studovala literaturu související s možnostmi stanovování fotokatalytické aktivity a zaměřila se také na kinetiku, kterou je zmíněnou fotokatalýzu možné ohodnotit. V experimentální části jsem mnou vybraná barviva natiskla na skleněný substrát obsahující vrstvu oxidu titaničitého a následně je otestovala. Došlo také k úpravě aparatury, aby bylo možné měřit větší škálu barev. Po otestování a vybrání vhodných barviv jsem se pokusila o optimalizaci podmínek tisku. Nakonec jsem optimalizovala i samotnou aparaturu.