Optimalizace vybraných návrhových prvků ČSN pro projektování pozemních komunikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce popisuje a rozebírá některé návrhové prvky z ČSN 73 6101 a porovnává je s Norma de Traçado, což je hlavní předpis pro navrhování pozemních komunikací v Portugalsku. V praktické části na základě poznatků z teoretické části je zkoumán průjezd vozidel směrovými oblouky a z toho pramenící provázanost mezi teoretickým návrhem a výslednou reálnou rychlostí. Cílem práce je ověřit předpoklad, že návrhová rychlost v normě nereflektuje skutečnou rychlost, kterou řidiči jezdí po pozemních komunikacích.
Diploma thesis describes and researches some proposed ČSN 73 6101 elements for road design and their subsequent comparison with Norma de Traçado that is main law for road design in Portugal. In practical part, the speed of vehicles during moving on direction curves is researched and subsequently coherence of theoretical assumptions with real speeds is compared. The main aim of this work is to verify the assumption that design speed does not correspond to the real speed that drivers move on road structures.
Description
Citation
KOKEŠ, O. Optimalizace vybraných návrhových prvků ČSN pro projektování pozemních komunikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO