Odstraňování olova i jiných kovů z vody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce je rozdělena na tři části. V první části jsou popsány kovy a polokovy, které se vyskytují ve vodách. Ke každému prvku je přiřazen popis jeho vlastností a jeho chování ve vodě, dále je uveden základní popis jeho výskytu v prostředí a také využití daného prvku. V druhé části práce budou uvedeny způsoby jak se dají odstraňovat kovy a polokovy z vody. V rámci této části nalezneme zmínku o chemických, mechanických a biologických způsobech, kterými lze odstraňovat kovy z vody. Třetí část je zaměřena na praktický experiment filtrace znečištěné vody přes filtrační materiály. Experiment byl prováděn v laboratoři, která se nachází na Fakultě stavební VUT v Brně na Ústavu vodního hospodářství obcí.
This work covers the topic of metals and semimetals in water. It is divided into three parts. First, each element is characterized by its properties and behavior in water. Incidence in the environment, utilization and effects of intake on human body are described for each element. Second, means of elimination from water are introduced. Different chemical, mechanical and biological methods are discussed. In greater detail, precipitate method, cementation, electrochemical processes, sorption and biosorption are reviewed. Third, hands-on filtration experiment of polluted water with the help of different filtration materials is included. This experiment was done in a laboratory belonging to the Institute of Municipal Water Management, Faculty of Civil Engineering, Brno University of Technology.
Description
Citation
ŠOPÍKOVÁ, L. Odstraňování olova i jiných kovů z vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO