Kontrola pravopisu v českých textech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou kontroly pravopisu v česky psaných textech. Dále práce obsahuje přehled nejpoužívanějších fonetických algoritmů včetně jejich vlastností a vybrané metrické metody sloužící k určení podobnosti dvou slov. Další část práce se zabývá implementací daných metod do kontroloru pravopisu a demonstrací efektivity jejich využití v českém textu. Poslední část práce se zabývá návrhem algoritmu, který na základě kontextu věty opravuje pravopisné chyby v textech.
The Master‘s thesis deals with spell checking in the czech texts. It also contains an overview of the most used phonetic algorithms, including their properties and it deals with focus on metric methods, which are used to compare two words. The second part of this thesis deals with implementation of selected algorithms to the spell checker software and demonstration its spell - checking function in czech texts. The last part of this thesis deals about building context – sensitive algorithm, which is performs text correction.
Description
Citation
BUREŠ, S. Kontrola pravopisu v českých textech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Tomáš Pelka (člen) Ing. Ondřej Morský (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Otázky: - Jakými způsoby je obvykle řesena kotekce chyb v intepunkci a psaní velkých/malých písmen v jayzcíh s velkým nožstvím vyjímek, jakým je například i čeština? - Vysvětlete pojem "lexikální analyzátor" a diskutujte zda by byl vhodný k detekci a případné opravě chyb. - Jak jste dospěl k hodnote n=3 při navrhu algoritmu v kapitole 5. Tato informace je práci pouze zmíněna, rozveďte ji prosím. - Jak jsou rozdělovány věty? Jak bylo prováděno testování algoritmu? - dále diskuze k citacím krásné literatury v DP, diskuze k existenci alternativních metod kontroly pravopisu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO